Diverse

Tensiunea arterială ideală: ce trebuie să știi?

Tensiunea arterială este un indicator important al stării generale de sănătate și poate avea un impact semnificativ asupra bunăstării tale. Cunoașterea valorilor optime ale tensiunii arteriale și a modului în care o poți menține în limitele normale este esențială pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și a altor complicații de sănătate.

În acest articol vom explora conceptul de tensiune arterială ideală și oferim informații esențiale pentru a-ți menține sănătatea cardiovasculară.

Ce este tensiunea arterială și cum se măsoară?

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timpul circulației sale prin sistemul cardiovascular. Ea este măsurată cu două valori: tensiunea arterială sistolică (presiunea exercitată în artere în timpul contracției inimii) și tensiunea arterială diastolică (presiunea în artere în timpul relaxării inimii între contracții).

Valorile ideale ale tensiunii arteriale:

 • Tensiunea arterială sistolică (mmHg): Ideală: sub 120; Normală: 120-129; Ridicată: 130-139; Hipertensiune stadiul 1: 140-159; Hipertensiune stadiul 2: 160 sau mai mult.
 • Tensiunea arterială diastolică (mmHg): Ideală: sub 80; Normală: 80-84; Ridicată: 85-89; Hipertensiune stadiul 1: 90-99; Hipertensiune stadiul 2: 100 sau mai mult.

Cum să menții tensiunea arterială în limite normale:

 1. Adoptă o dietă sănătoasă: Consumă alimente bogate în legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Redu consumul de sare, zahăr și alimente procesate.
 2. Menține greutatea corporală sănătoasă: Greutatea în exces poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Menține o greutate sănătoasă prin dietă echilibrată și activitate fizică regulată.
 3. Fă exerciții fizice: Exercițiile regulate ajută la întărirea inimii și a sistemului vascular. Optează pentru cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în majoritatea zilelor săptămânii.
 4. Redu stresul: Stresul cronic poate afecta tensiunea arterială. Găsește metode de relaxare, precum meditația, yoga sau respirația profundă.
 5. Limită consumul de alcool: Dacă consumi alcool, fă-o cu moderație. Pentru femei, un pahar pe zi, iar pentru bărbați, două pahare pe zi, pot fi considerate cantități moderate.
 6. Renunță la fumat: Fumatul poate crește tensiunea arterială și poate contribui la probleme de sănătate grave. Renunță la fumat pentru a-ți proteja sistemul cardiovascular.
 7. Monitorizează tensiunea arterială: Efectuează controale regulate ale tensiunii arteriale pentru a-ți cunoaște nivelul și a interveni la timp în caz de abateri.
 8. Consultă medicul: Dacă ai probleme cu tensiunea arterială sau istoric familial de hipertensiune, consultă medicul pentru sfaturi și recomandări personalizate.

Menținerea tensiunii arteriale ideale este esențială pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular. Cunoașterea valorilor optime și adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului, pot contribui semnificativ la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Pentru informații și sfaturi personalizate, consultarea medicului este întotdeauna recomandată.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply